TOP 10 Desktop PC Issues and Problems with Solutions.Information Technology Technology 

TOP 10 Desktop PC Issues and Problems with Solutions

Like it? Share it...
  • 6
    Shares

TOP 10 Desktop PC Issues and Problems with Solutions.

In this article we will talk about Top 10 Desktop PC issues and how to resolve them. Of course, there are multiple ways to resolve any computer issues and the ones presented here provide an example of that. If you know a better solution please leave me a comment; I would love to learn about other possible solutions for any of these issues.

If you are interested in additional educational material my channel youtube.com/cobuman has over 300 videos that you can enjoy. Additionally, if you’d like to support me; you can do so through Patreon.com/cobuman.

1. BSOD (Blue Screen of Death).
—————————————-

Cause:

  • Typically caused by driver/hardware conflict.

Solution:

  • Take a look at the dump file to figure out exactly what cause of the error is.
  • Alternatively, updated hardware drivers or consider the situation in which BSOD happened (for example, you’ve installed new hardware/software).
  • Also, you might want to run Hardware Diagnostic.

2. Missing .DLL files.
————————-

Cause:

  • Typically caused by incomplete software/program installation.

Solution:

  • Reinstall Software.
  • Find the missing DLL and copy it to system32 and or SysWOW6432 folder.
  • Register DLL if needed through CMD. Example: regsvr32 “name of DLL”.

3. Software/application will not install.
————————————————–

Cause:

  • Not enough drive space.
  • Newer version already installed.
  • You didn’t install prerequisite software (for example, vc_redist.x64, MS .Net, or DirectX).
  • Not compatible with OS.

Solution:

  • Free up space on HD.
  • Look for previous installation of newer software. Install all prerequisites.
  • Acquire compatible OS.




4. Software or OS is running slow.
——————————————-

Cause:

  • Lack of resources (RAM, CPU, HD).
  • Virus/Malware infection.
  • Missing Updates.

Solution:

  • Open Task Manager and look for RAM/Virtual Memory allocation (any applications use all of the RAM? Adjust VMemory if necessary).
  • Check CPU usage levels.
  • Check your HD space.
  • Through Task Manager check the System Processes and look for sketchy names using a lot of CPU/RAM (Virus can have similar name to common Windows components).
  • Perform Full System Scan for Viruses.
  • If you have a Virus that you can’t remove-consider OS reimage/reinstall.
  • Install all updates for your computer/let them finish/reboot (updates can take up resources and time).

Note: You can also upgrade to an SSD storage for a huge boost in OS performance (link in description)

5. Computer restarting multiple times.
————————————————-

Cause:

  • Software or Windows Updates.
  • Virus.

Solution:

  • Let the Windows Updates Finish (Windows updates alone can restart many times and take a long time).
  • Run Virus Scan (check issue 4 for steps).

6. Suddenly, applications or computer behaving abnormally. For example: Software keeps crashing, missing files or runs slow.
———————————————————————————–

Cause:

  • Virus infection or HARD DRIVE going bad.

Solution:

  • Run Virus Scan (check issue 4 for steps).
  • Check Windows System logs for NTFS system errors/or other HD related logs.
  • Replace HD if necessary.

7. Internet/Web Site issue: Error “404 Page not found.”.
————————————————————————-

Cause:

  • Page is missing/deleted.
  • Wrong Website Link.
  • Website is down.

Solution:

  • If specific page is missing search the website for desired content.
  • Double check the website link because it may have been changed.
  • If all pages are 404 contact website owner.


8. Computer is running HOT! Overheating…
———————————————————

Cause:

  • Poor airflow (not enough system fans).
  • Dust/dirt accumulation.
  • CPU fan not working.
  • CPU Heatsink is loose.
  • PSU fan is not working.
  • Computer case is open.
  • Overclocking.
  • Room temperature is too high.

Solution:

  • Add system/case fans.
  • Clean your computer from dust.
  • If CPU fan is not working replace it.
  • If CPU Heatsink is loose attach it.
  • If PSU fan is not working replace PSU.
  • Close the computer case.
  • Stop Overclocking.
  • Lower room temp or move the computer.

9. Low memory RAM or HD Storage.
———————————————-

Cause:

  • Too many programs open (games, video editing, excel and etc, see task manager).
  • HD storage too small.

Solution:

  • Close application that use too much RAM and only use one at a time.
  • Perform Disk Clean up to free up space (recycle bin, download folder, cache data, temp files, old OS restore points).
  • Alternatively, you can purchase more RAM or ADD a Second HD. Link in Description.

10. Very slow Internet.
————————–

Cause:

  • Too many downloads at the same time.
  • Too many computers sharing internet connection.
  • BAD Wifi signal.
  • Virus/Malware infection.

Solution:

  • Limit Downloads.
  • If too many people are sharing internet you can limit/set max speed in router for even distribution of bandwidth.
  • Check Wifi signal/distance and adjust in router settings.
  • Check PC for Virus/Malware.
  • Reset Router.
  • Call Internet Provided.

I’m sure there are other possible solutions out there for any of these situations and if you know them please share them so that we can all learn about them.

Ask your friends if they agree with these solutions. Like, Share or comment. Good luck my friends! 🙂

Facebook Comments

Top Articles

Leave a Comment

News, Science, Technology, Video Games, Articles, Blog, Social Media, Computers, Mobile, Information Technology